DjurträningHundlivKurser och TräffarTips

Balansera Vila och Aktivitet

Det här är inte alldeles lätt att hålla ordning på, speciellt om du har en unghund eller högaktiv hund med stort aktiveringsbehov. Men misströsta ej, det finns knep för att hitta rätt balans och här kommer de!

Stresscykeln

Vad är stress? Det är en komplicerad fråga och jag hade tänkt hålla den här artikeln så lättsam som möjligt, därför kan vi nöja oss med att beskriva stress som “förhöjd aktivitet i kroppen”. Hela systemet kring stress är livsnödvändigt och även i den djupaste vila är en del av systemet igång, eftersom det hjälper till att driva livsviktiga funktioner i kroppen!

Stress blir ett problem när hunden blir för stressad, speciellt om det sker under en lång tid utan möjlighet till återhämtning. Hunden kan precis som vi bränna ut sig själv och skada sitt stressystem, därför är det viktigt att vi tar hög stress hos hund, speciellt under längre tid, på allvar.

Evolutionärt är stress något nödvändigt för överlevnad. Vi människor har det och hunden har det, tillsammans med alla andra djur på planeten som har ett eget stressystem. Om vi inte hade haft det hade vi inte kunnat springa fort undan ett hot eller tagit i det där sista som behövs för att fälla ett byte. Vi hade inte kunnat fatta de där livsviktiga besluten i ett ögonblick och inte heller kunnat samla råstyrka för att rädda sig själv eller någon annan. Problemet med stress idag är att varken vi människor eller hundar i Sverige idag befinner oss i en situation där vi måste springa från ett hot eller jaga ifatt vårt byte. Istället blir vi stressad för att vi inte når upp till våra krav på jobbet eller för att dagen är fylld med för mycket stimulans och aktiviteter. För hunden kan stressystemet gå igång exempelvis när vi kastar boll lite för mycket eller våra träningsmetoder är för hårda med för höga krav. När stressen går igång på grund av en faktiskt överlevnadsituation får vi utlopp för allt som byggs upp i kroppen och när situationen är över kan systemet slappna av. Vi får inte samma avslut i dagens samhälle vilket leder till att vi bränner ut oss själva. För hunden blir det svårt att varva ner och slappna av, istället fastnar de i stress som enbart kräver mer och mer aktivering.

Hunden och Jakten

Hundens stresscykel är starkt kopplat till jaktkedjan. Om hunden hade levt vilt och behövde jaga för att överleva hade hundens stress gått upp och ner baserat på jaktens olika delar! Stressen är som högst när hunden får tag i och fäller ett byte och allt som kommer efteråt (bära till en trygg plats, lägga sig ner och tugga, riva, slicka för att äta upp bytet) är beteenden som lugnar stressystemet.

Har du en hund som kastar sig över och börjar tugga på pinnar eller vill riva i saker när den går upp i stress? Det beror mest troligt på att hunden söker lättnad från sin stress genom jakt-beteenden, men eftersom ingen riven hare finns där tar hunden till pinnar att tugga på eller börjar riva sönder och stycka en leksak. Det är något i hunden som säger “gör såhär, det känns bättre.” Har du en hund som nästan somnar om den får ligga och slicka ur en kong eller tugga på ett ben? Det är precis därför det så ofta rekommenderas att hunden får lägga sig med en slickmatta eller ett ben när den ska varva ner och vila.

Behov

Att ha behov som är ouppfyllda gör det också svårare att fungera! Stress kan byggas upp långsamt när en hund går med ouppfyllda behov under lång tid. Att förstå hundens behov är inte så lätt, speciellt inte om du lever med en unghund som kommunicerar behov som stressen maskerar!

Låt oss först titta på hur vi kan tänka kring hundens behov. Hur vet man vad för behov hunden har och hur göra man för att uppfylla dem? Generellt behöver alla hundar få uppfylla ett visst behov av motion, socialt samliv med sin familj och anpassad stimulans. Vi har också de basala behoven för överlevnad såsom mat, vatten och vila.

Vi börjar med de basala behoven. Om din hund går runt och är hungrig hela tiden för att den får för lite mat eller mat som kroppen inte får rätt näring av kommer det snart bli en väldigt stressad hund. Därför är det viktigt att hunden får äta bra mat som den tycks må bra av. Rent vatten är en självklarhet för även där kan hunden bli stressad om den inte får dricka när den är törstig. Vila är något som alla hundar behöver och framförallt unghundar eller högenergiska hundar. Jag brukar ha som tumregel att ju mer hunden hävdar att den aldrig behöver sova (speciellt dagtid), desto mer behöver den få vila efter att den fått sina vanliga promenader och aktivering. Hundar behöver mer sömn på ett dygn än oss människor och precis som när vi får sömnbrist kan hunden börja upplevas väldigt “igång”, obalanserad och reaktiv när den inte sover ordentligt. Hundar har dessutom ett behov av att få “filosofera på livet”. Det är läget där hunden inte riktigt sover men passivt iakttar livet runt den. Kanske du sett hunden ligga och kika på dig från soffan medan du håller på med dagens sysslor eller ligger ute i trädgården och vädrar i luften och funderar på allt som händer runtomkring. Det är också en viktigt del av hundens vila och bör ingå i en hunds liv.

Så har vi motion, socialt samliv och stimulans. Här är det väldigt individuellt. Vi har många hundtyper som är specifikt framtagna för att arbeta under långa perioder på en dag och det är hundar som generellt behöver få mer av sin anpassade stimulans än en hundtyp som är mer för sällskap och samliv. Alla hundar behöver få göra något, antingen att få följa med i vardagens bestyr och vara en aktiv del i den, eller få träna, vara ute och utforska, använda huvudet eller på annat vis utmanas (mer om just den där anpassningen under nästa rubrik). Socialt samliv kan också variera eftersom vi har hundar som gärna är med bara en människa och andra hundar som gärna skulle leka med främmande hundar i lekhage en gång i veckan!

Stress och aktiveringsbehov

När jag säger att stress kan “maskera behov” menar jag hundar som till ytan tycks skrika efter mer aktivering men egentligen behöver göra mindre, ta det lugnare. Däri ligger det svåra med att förstå hundens behov ibland och det är också vad som kan göra det svårt att veta hur mycket aktivering hunden egentligen behöver! Det finns lite knep här för hur man kan gå till väga men låt oss först titta på vad stress gör med aktiveringsbehovet.

Egentligen fungerar vi på samma vis. När stressystemet är alldeles för aktiverat, inte har någonstans att ta vägen och inte fått chans till återhämtning fastnar allt i en loop av jakt på stimulans. Vi människor som haft en stressig period kan få svårt att sätta oss ner och ta det lugnt, koncentrera oss på en sak i taget, sova och på andra vis göra bra val för vår hälsa. Istället jagar vi mer saker att göra, mer stimulans och intryck och märker tillslut inte ens att vi behöver sova. Så blir det också för hunden, speciellt på unghundar och valpar som lätt blir överstimulerade. Men hur vet man vilken nivå man ska hålla aktiveringen? Vad är för mycket och vad är för lite?

Experimentera – om du misstänker att hunden är överstimulerad kan du under en vecka dra ner på stimulansen för att se vad som händer. Du kan dra ner på promenaderna, göra dem kortare och försöka gå på tider/platser där det rör sig mindre med folk, hundar och annat. Du kan byta ut mer högenergiska aktiviteter till mer lugna aktiviteter. Om du ser att hunden slappnar av mer och tycks bli mindre stressad, ja då är du rätt ute!

Blicka bakåt – om hunden inte kan komma till ro och verkar uttråkad, se över vad ni gjort den dagen och dagarna innan. Om ni gått många långa promenader, varit aktiva på olika vis där hunden blev väldigt stimulerad, då behöver nog hunden vila nu. Om ni tagit det väldigt lugnt och hunden mest varit passiv under dagen/dagarna innan är det nog lite aktivering som hunden behöver.

Anpassad aktivering – här gäller det att lära känna sin hund och vilka behov av aktivering den har! Generellt är aktivering som handlar om att nosa (nosework, spår, söka godis i en snufflemat eller på gräsmattan e.t.c ) bra för alla hundar och kan bli lugnande. Aktivering med fokus på kroppskontroll brukar också vara bra för hundar (träna parkour på promenaden, träna styrka och balans under kontrollerade former e.t.c.). Att använda huvudet genom träning av nya trick eller få lösa hundpussel brukar de flesta hundar också må bra av. Det du behöver lära dig om din hund är vilken aktivering som jaga upp hunden och vilken aktivering som gör hunden nöjd. Det är inget fel i att utföra aktivering som jagar upp hunden men lägg alltid till en nedvarvning efteråt där hunden få gå lungt och sniffa innan ni avslutar och undvik genomföra dessa aktiviteter på dagar när hunden verkar extra på tårna av stress. Bäst är det att hitta de aktiviteter där hunden blir nöjd och avslappnad efteråt, där hunden utan problem kan gå och lägga sig och sedan vakna lugn. Om du har aktiviteter där hunden efter en tupplur vaknar och intensivt söker mer stimulans var det nog lite för intensivt eller så fick hunden inte varva ner ordentligt efteråt.

För en stressdagbok – det här gäller för hundar som har stora problem med stress i olika former. Det kan vara svårt för oss människor att komma ihåg allt som händer under en dag, speciellt om vi ska minnas det en vecka senare. Med en stressdagbok kan du hitta mönster i vad som är bra för hunden och vad som stressar den. Du kan lägga upp den lite som du vill men ett tips är att sätta stressen på en skala med siffror mellan 1-5 så samt anteckna lite detaljer kring vad som verkar ha stressat hunden, vad ni gjort under en dag och hur stressad hunden verkar på kvällen. I slutet av veckan kan du sedan blicka tillbaka och se om du hittar några mönster. På så vis kan det bli lättare att sedan göra förändringar som behövs.

Hitta Lugnet

Något vi alla behöver i större utsträckning än vi tror är att ta det lugnt. Ofta lägger vi stort fokus på att göra saker när vi är med hunden. Träna, gå promenader, leka… men det är sällan vi luffsar, sätter oss ner och bara är, utan förväntningar, utan ett mål. För alla hundar är det bra att bara få vara tillsammans med oss och upplever du problem med hunden på promenader eller i vardagen, kan lugna stunder vara en av lösningarna. Här kommer några tips:

I soffan – eller annan valfri plats i hemmet. Bara sätt dig eller lägg dig ner och bjud in hunden att komma. Hunden får avgöra själv om den vill vara nära eller ej, om den vill bli berörd eller ej. Var bara tyst, om hunden tycker om det kan du stryka den mjukt. Musik har stor effekt på hundar, speciellt lugn musik av något slag.

Njut av naturen – ta en tur i skogen när det är fint väder. Hitta en bra plats att sätta dig ner på och bara lyssna på ljuden runtomkring er. Dra in dofter av skogen och låt hunden få göra som den vill. I min erfarenhet brukar hunden så småningom komma och sätta sig bredvid för att spana och sniffa.

Meditation – sätt dig på golvet eller på en stol. Ha det tyst eller lyssna på lite lugn musik. Blunda och låt känslor och tankar komma och gå. Ignorera hunden, låt den själv komma och delta om den vill det. Tänk på att andas lugnt. Ditt lugn en sådan här stund kan hjälpa hunden att hitta sitt lugn!

Hitta en lugn aktivitet tillsammans – gå en riktigt långsam promenad där ni stannar ofta, tittar på saker och låter hunden sniffa så mycket den vill. Kanske hunden kan vara med i trädgården medan du pysslar på i trädgårdslandet eller ta med lite gott fika till er båda och ta er ut på en stillsam utflykt.

Adagio

Det betyder “utan brådska” och är ett begrepp man använder inom musik. Men jag tycker om begreppet som ett sätt att beskriva hunden som art. Tamhunden lever gärna så energisparande som möjligt och därför kan man se exempelvis gatuhundar som ofta ligger och sover eller sitter och filosoferar på livet. På samma sätt kan vi skapa en tillvaro för våra egna hundar där hemma där de kan få ha sitt “adagio”.

Det är otroligt viktigt att hunden får sova ordentligt. Vuxna hundar ska ha ca 12 timmars sömn på ett dygn. Yngre och äldre hundar kan behöva mellan 15-18 timmars sömn. Anledningen till deras stora sömnbehov är kvalitén när de sover. Vi människor spenderar mer tid i djupare sömn än hunden som sover mer ytligt. Det resulterar då i att hunden behöver sova mer.

Men, det är inte bara sömn som kan vara viktigt. Hunden uppskattar också att kunna få sitta eller ligga någonstans och se på resten av världen. Hitta utrymmen där hunden lugnt kan iaktta familjen, eller världen utanför hemmet. Kanske du kan hitta platser på promenaden där ni ibland kan stanna bara för att låta hunden lugnt iaktta det som händer runtomkring.

Det här är hundens sätt att bearbeta intryck i sin vardag, att lära sig om livet, reglera sin egen stress och ladda batteriet. Ungefär som vi behöver sömn och vilsamma aktiviteter för att må bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *