Är det vanligt att valpen…
Ännu ett avsnitt i Är det vanligt att…-serien! Denna gång har vi temat Valp då många kommer eller redan har välkomnat en ny familjemedlem till hemmet. Vare sig man har levt med hund tidigare eller ej kan det ibland vara svårt att veta vad som är vanligt valp-beteende och vad som behöver lite extra uppmärksamhet. Jag har utgått ifrån de frågor jag stöter på mest men saknar du något här, skriv en kommentar så lägger jag till det!
Är det vanligt att valpen bits?
Ja, definitivt! Det hör till undantaget att valpen inte bits. En liten hund vill på samma sätt som små människor undersöka världen. Men hunden har inga händer, de har däremot en mun med vassa tänder! Trots det roliga rimmet är det dock inte alltid så roligt att bli biten av en liten valp, speciellt inte om det sker ofta och blir svårt att bryta. För det mesta blir bitandet mindre och mjukare allteftersom valpen växer upp, får sina vuxentänder och lite bättre koll på sig själv. En del bitande kan du helt enkelt hantera med avledning och tålamod, men det finns några “bit-situationer” som du ska ta på större allvar då valpen försöker signalera något väldigt viktigt. Att bli arg tenderar att skapa ännu mer intensivt bitande som sker alltmer ofta. Så vad ska du göra med en valp som bits? Här kommer en liten lista med situationer och potentiell lösning:
- Valpen biter hårt i händerna vid lek – använd leksaker som är avlånga. Antingen satt i ett rep eller leksaker som redan är avlånga. Det gör det lättare för valpen att bita i leksaken och inte dina händer! Låt valpen få jaga leksaken och kampa istället för att brottas med dina händer. Var noga med att inte jaga upp valpen för mycket, leken kan ske lite lugnare och under kortare tid. En uppjagad valp biter hårdare och får svårare att avbryta leken.
- Valpen jagar efter fötter och ben – det kan bli obehagligt att få en liten valp som sätter tänderna i hälsenan och lätt att tro att valpen blivit alldeles tokig! I själva verket är det ett vanligt beteende många valpar får när de blivit lite väl stressade. Brukar framförallt vara valpar av vallhundstyp men måste inte uteslutande vara det. Valpen kanske hade varit med om en lång dag med många intryck, fått en aktiv promenad eller alldeles nyss lekt en längre stund. Att försöka avleda valpen i en lugnare aktivitet är bättre. Kanske nosa rätt på lite godis i en hopknölad handduk eller tugga på ett ben.
- Valpen biter när du rör i den – det här är något att ta på allvar. Det innebär inte att valpen är dominant, inte heller att den blivit en aggressiv hund. Hundar har inga händer eller ord att säga “sluta” med, så de använder sin mun. Valpar speciellt då de är små och i ett extra utsatt läge. Mest troligt upplever valpen dina händer i den situationen som obehagliga. Ofta handlar det om att bli upplockad eller hanterad i syfte att klippa klor eller situation. Valpar som blivit fasthållna, bestraffade eller plötsligt upplyfta brukar tillslut ta till bitandet som ett sätt att tydligt visa hur den känner sig. Att undvika göra illa valpen med händer samt vara tydligt med vad man ska göra, visa tålamod och hänsyn, lämna valpen ifred när den inte vill bli tagen på och träna hantering/att bli upplyft på ett positivt vis är bästa sättet att motverka det här. Om du inte förstår varför valpen biter efter dina händer i den här typen av situation, eller vet hur du ska träna kan det vara bra att kontakta en instruktör. Det är viktigt att du hittar någon som inte tränar de här situationerna med bestraffning, då det riskerar förstöra relationen till hunden och skapa ännu större problem i framtiden.
- Valpen biter när du försöker ta ben eller föremål ifrån den – det här är också ett bitande att ta på allvar. Igen betyder det inte att valpen är dominant eller aggressiv. Valpen har en viss nivå av resursförsvar, något som är helt naturligt hos hundar. Vissa har det mer eller mindre och några inte alls! Undvik att ta saker från valpen om det inte är absolut nödvändigt. Lek mycket byteslekar där valpen får gott godis eller en ännu roligare leksak i utbyte mot vad den än har. Minsta lilla tecken på att valpen vill försvara sitt ben/leksak/mat ska respekteras. Gå därifrån och låt valpen vara ifred. Om valpen förstår att den kan lita på dig, att du inte kommer ta saker av den och att lämna ifrån sig saker ger något bättre tillbaka – då kommer det här inte bli större.
Är det vanligt att valpen inte vill gå på promenad?
Mycket vanligt, speciellt hos mindre hundraser. Min erfarenhet säger att det oftast handlar om osäkerhet eller en överväldigande upplevelse. Oavsett anledning är det viktigt att du inte tvingar valpen framåt. Ibland vill den få sitta en stund och fundera, titta på saker innan den kan gå vidare. Stanna intill och ha tålamod. Om valpen tydligt vill gå tillbaka hem, gör då det! Varken du eller valpen tjänar på att tvinga den framåt. Ofta brukar valpen visa när den är redo för att gå vidare och tills dess låter du den få bestämma – att stanna, gå vidare eller gå hem!
Är det vanligt att valpen plötsligt inte vill äta ?
Ja, valpar kan precis som barn har perioder med mer och mindre hunger. Det kan handla om hormoner som spökar till det, att valpen blivit lite känsligare kring sitt ätande och för det mesta brukar det här gå över tillslut. Med det sagt finns det valpar med riktigt dålig aptit, så pass att valpen börjar gå ner i vikt. Att inte hänga över valpen eller försöka truga i den maten är det första du ska undvika. Ge valpen utrymme och tid att i lugn och ro få äta. Om inte det räcker kan du försöka göra maten mer intressant genom aktivitet. Låt en del av maten finnas lättillgängligt och en del av maten kanske serveras i en matlabyrint eller ett enkelt pussel. Kanske du kan ta med maten ut i skogen och hitta på något roligt där? Det finns inget rätt eller fel här, om det så slutar i att du skedmatar din valp spelar det ingen roll så länge valpen får i sig sin mat och du kan slappna av! Känn ingen skam över hur, när och var din valp äter!
Är det vanligt att valpen får en vuxentand medan valptanden sitter kvar?
Det är inte helt ovanligt men något du bör ha lite koll på! Ibland försvinner valptanden i processen då vuxentanden växer fram och ibland hamnar tänderna bredvid varandra. Detta brukar gälla framförallt hörntänder. Ta alltid kontakt med veterinär om du känner dig minsta osäker, ibland kan man behöva dra valptanden för att inte valpen ska växa upp med fel bett.
Är det vanligt att valpen kissar inne trots att den varit rumsren ett tag?
Om valpen börjat bli könsmogen eller varit särskilt stressad över något finns det en risk att rumsrenheten får ett bakslag. Det är inte ovanligt att valpen kissar inne när den besöker ett främmande hem. Det brukar då hända någon enstaka gång, var lite extra noga med att låta valpen gå ut och kissa innan ni går in i ett nytt hem eller om valpen verkar ha det lite svårt att hålla sig. Var noga med att inte banna valpen för att den gjort behoven inomhus utan var lättsam! Valpen gör aldrig sina behov inomhus för att vara taskig.
Är det vanligt att valpen vaknar många gånger på nätterna?
Precis som små barn kan valpar ha lite svårt, speciellt som små, att sova en hel natt. Valpen kan behöva gå ut och göra sina behov på natten och det är inte ovanligt att valpen vaknar och känner sig utvilad! Den vill göra sina behov och få leka och aktivera sig. Här är det viktigt att hitta en balans där valpen får gå ut och du misstänker att den behöver få kissa eller bajsa, men ge den inte alltför mycket stimulans! Var lugn, tala lågt och vänligt och undvik att leka eller på annat vis jaga upp valpen, det gör det bara svårare för valpen att somna igen. Om du behöver kan du ge valpen något att ligga och tugga på när ni kommit in igen så den får lite att göra och förhoppningsvis somnar den igen. En del valpar kan man söva på nytt genom att prata lugnt och stryka den mjukt över kroppen, som en ytlig massage.
Får ni stora problem med sömnen på nätterna, försök ge hunden lugna aktiviteter på kvällen så den håller sig lite vaken men utan att jaga upp den (för då blir natten mest troligt orolig). Ha tydliga rutiner för kvällen med en kort liten kisstur och sedan lägger man sig i sovrummet och släcker ner. Att stryka valpen mjukt över kroppen kan hjälpa kroppen att slappna av och komma till ro. Låt inte valpen vara i sovrummet på dagtid för att leka, så kommer att den med tiden kopplar ihop sovrummet med att sova och slappna av. För de flesta valpar blir sömnen bättre och bättre allteftersom valpen kan hålla sig längre utan att behöva kissa och lär sig dygnsrutinen!
Är det vanligt att valpen stoppar allt möjligt i munnen?
Jajemen! Valpar vill undersöka saker och ofta är det munnen som då används. Om du vet att valpen bara håller det i munnen en stund och sedan spottar ut kan du låta det vara. Ta bara bort det om valpen hittat något som uppenbart kan vara dåligt. Om valpen tuggar och sväljer ner föremål kan det vara viktigt att minska. Att valpen ibland tuggar i sig lite älgskit eller gräs, det är inte hela världen! Men om valpen tuggar i sig sten eller föremål som kan vara farligt bör du delvis träna en Tack-signal där valpen lär sig att spotta ut vad den nu har i munnen för att få något annat i gengäld. Bäst tränar du det här med leksaker och annat som är ofarligt i hemmet. Lek lite med valpen och be att få tillbaka det, visa att du har en godis att byta med. Har du möjlighet att avleda valpen när den är på väg att gå fram till något är det såklart bäst! Men det är inte alltid man är så snabb. Får valpen i sig något du misstänker kan vara dåligt, ring veterinär för rådgivning! Om ätandet blir en stor hälsofara och svårt att börja träna kan det vara tryggast att träna valpen att bära en munkorg som förhindrar ätandet. För de flesta valpar avtar ätandet när de vuxit till sig lite, får annat att fokusera på när de går på promenad och blir mindre benägna att äta allt på marken!
Är det vanligt att valpen drar och biter i kopplet?
Koppel betyder för oss inte så mycket mer än en koppling mellan mig och hunden. Men för hunden betyder kopplet allt så snart det knäpps fast. För valpar som inte vant sig vid kopplet kan det upplevas som frustrerande eller skrämmande, beroende på individ och situation. Spralliga valpar som vill studsa iväg och utforska sin omvärld kan tycka det är besvärligt när det plötsligt tar stopp! Frustration kan tas ut genom att försöka dra eller bita i kopplet. För den försiktiga valpen kan kopplet kännas obehagligt i kroppen och valpen hamnar i ett väldigt utsatt läge – i koppel kan valpen plötsligt inte röra sig som den vill. Tänk om något dyker upp som valpen vill fly från? Tänk om kopplet tvingar valpen att gå fram till något läskigt? Och vad gör man när det spänner i kroppen? Det är heller inte ovanligt att valpar som blir busiga eller för uppjagade biter fast i kopplet, det är ju en lättillgänglig kampleksak!
Oavsett varför valpen drar och biter, var lugn. Valpar som kampar med kopplet kan få med sig en leksak att kampa med istället. Valpar som blir frustrerade kanske behöver få längre koppel så att nyfikenheten kan röra sig lite mer fritt. Valpar som blir rädda behöver mycket stöd och förståelse. Använd inte kopplet som ett redskap att tvinga eller bestraffa valpen med. Ha en mjuk hand, mycket tålamod och låt valpen förstå att den är trygg med dig!
Är det vanligt att valpen är rädd för människor och/eller andra hundar?
En hel del valpar är som små lite försiktiga. De vill inte fram och hälsa, kanske de till och med vill skapa avstånd till främmande människor och hundar. För en del hundar går det här över så snart valpen fått mogna på sig och fått lite mer självförtroende. För en del hundar sitter blygheten i hela livet. Det är viktigt att inte tvinga valpen att umgås med andra om den inte vill. Muta den inte fram till främmande människor med hjälp av godis. Håll inte valpen så att främmande hundar får nosa på den. Låt den få ha utrymme och avstånd, låt den få känna att du skyddar valpen. Gör introduktion till nya människor och hundar i sakta mak, där valpen får bestämma när den kommer fram och när den vill gå undan. Valpar ska INTE lära sig att hantera sociala situationer själv, ofta skapar det en reaktiv hund som tar till hög röst och tänder tillslut för att skrämma andra bort från sig själv.
Din valp behöver inte lära sig att möta många olika hundar, undvik att låta valpen hälsa på hundar ni möter på promenaderna (om det inte är en sedan tidigare etablerad hundkompis då som valpen är trygg med). Undvik stora hundparker eller träffar med många andra hundar som ska hälsa eller leka. Hitta istället enskilda trygga och lugna hundar eller valpar i samma ålder och storlek som valpen kan få ha roligt med. Om valpen signalerar att den inte vill leka eller hälsa, avbryt alltid. Några få möten där valpen fick en trygg och rolig upplevelse är alltid bättre än många möten som blev stressiga och obehagliga.
Är det vanligt att valpen rusar runt som en galning?
Valprus eller valpfnatt är väletablerade termer i hundvärlden, på engelska brukar det kallas zoomies. Det kan hända när valpen är riktigt glad, får spring i benen eller blivit lite överstimulerad. Ofta springer valpen runt runt, en del hundar skäller eller ljudar på andra vis. Det är fullt naturligt och behöver inte brytas om du inte tror att valpen tar fysisk skada av det eller börjar rusa på olämplig plats (där det ex. är trångt eller halt). För en del hundar växer det sedan bort och för en del hundar finns fnatt-episoder kvar i beteende-repertoaren även som vuxen!
Är det vanligt att valpen skäller vid matbordet eller när man ska sätta sig i soffan?
Det här handlar ofta om frustrationsskällande och är vanligt hos valpar och unghundar. Valpen skäller en massa för att den vill ha något eller få göra något. En matglad valp kan absolut ha perioder av skällande när man ska sätta sig för att äta. Den vill ha maten vi äter och blir frustrerad när det inte händer. En valp som skäller så fort man vill sätta sig i soffan och se på TV på kvällen är ofta lite överstimulerad efter dagens äventyr och kan inte slappna av. Att människor slår sig ner i soffan innebär att inget roligt händer och alltså börjar valpen skälla. Den kan också bli hoppig och bitig, kommer med leksaker och försöker föreslå saker att göra. Båda situationerna och liknande är bäst att förekomma. Om du vet att valpen alltid skäller när ni ska äta, ge valpen något att göra innan ni sätter er till bords. Lösa pussel, sniffa godis i en snufflemat, tugga på ben, äta sin egen middag i en matlabyrint… Samma gäller för kvällen. Ge valpen något lugnt att pyssla med en stund innan ni slår er ner och så snart valpen är klar, hjälp den att komma till ro. Sitt med valpen på golvet eller i soffan och klappa och mys. Låt valpen få varva ner, för det är vad den framförallt behöver. Det är bra att undvika bli arg när valpen blir frustrerad, det tenderar att öka stressen och valpen bli ännu mer skällig.