Hej Hallå! – Hundar och Hälsandet
Hundar är som människor, vissa är väldigt sociala och uppskattar att möta nya människor och knyta ny bekantskap medan andra helst undviker att hälsa. Hur ska man egentligen tänka kring hälsandet och träna det? Här får du svaren!
Hundens hälsande
Hundar har flera olika varianter av hälsande och det kan skifta mellan olika individer, men också skifta hos en individ beroende på situation och person som ska hälsas på. I första hand behöver vi lära oss se huruvida hunden vill hälsa eller ej så att vi inte sätter hunden i obehagliga situationer. En hund som inte vill hälsa men behövt göra det upprepade gånger får ofta en eskalerande stress i sociala situationer som gör hälsandet mer och mer besvärligt – för alla inblandade.
Den Trygga Hundens Hälsande
Hundars hälsande är generellt lugnt om de känner sig helt trygga och inte redan är uppe i varv (eller går upp i stress p.g.a. hälsandet). Här är några vanliga beteenden i hälsandet hos en trygg hund:
- Viftar på svansen och ibland även på kroppen.
- Böjer nacken eller hela kroppen i en båge med huvudet vänt lite från personen hunden ska hälsa på. Ibland så mycket att hunden “hälsar med rumpan” först.
- Trampar runt eller studsar lite (små hundar vill ofta sträcka upp sig efter benen för att nå ansiktet)
- Vill nosa lite på händer och/eller ansikte
- Slickar på händer och/eller ansikte
- Sätter sig nära, ofta bli klappad på ryggen och bröstkorgen
Den Otrygga Hundens Hälsande
Här finns det generellt tre typer av hundar. Låt oss titta på hur det kan se ut.
Den blyga hunden – hundar som kanske vill ha lite kontakt men som inte känner sig trygg med personen som ska hälsas på. Lågt kroppsspråk, svansen viftar men hålls lågt eller till och med mellan bakbenen. Hunden kryper nästan fram, kan lägga sig på sidan eller ryggen för att visa magen. Slickar i luften eller på personen. Har svårt att vara still, vill gärna vara lite överallt.
Hunden som slår över i pepp – det här är hundar som egentligen inte är trygg med att hälsa men har fått lära sig att hantera det hela genom att bli SÅ GLAD SOM MÖJLIGT! Det här är en hund som kastar sig fram i kopplet om folk kommer nog nära, som stutsar, klättrar och hoppar mot folk, slickar och ibland till och med nafsar. Pipande och skall är inte ovanligt när hunden gått upp nog mycket i stress. Hälsandet tar ofta aldrig slut, så länge personen befinner sig i närheten kommer hunden fortsätta hälsa och blir generellt svår att nå och hantera. Det här är en typ av hund vi människor ofta misstolkar. Vi tror att hunden är jätteglad och verkligen vill hälsa men i själva verket är det bara ett sätt att hantera osäkerheten.
Den uppenbart rädda hunden – här går det inte att missta sig. Hunden hanterar det antingen genom utfall där den kastar sig fram, skäller och gläfser eller till och med visar mer tydligt aggressiva beteenden. Allt görs för att skapa avstånd till personen hunden inte vill möta. En del hundar försöker istället själv ta så mycket avstånd som möjligt, springer iväg, backar, gömmer sig bakom något.
Hundens Beskyddare
Det finns en allmän föreställning om att hundar ska vara tillgänglig för alla, inte vara stökiga eller uppvisa beteenden som någon kan tycka är besvärligt. Det här är ett orimligt krav vi ställer på ett djur som inte har utrymme att bestämma själv hur den vill få göra och befinner sig i ett ständigt utsatt lägre. Vi människor skulle aldrig acceptera att främlingar får komma fram och röra vid oss medan vi ska sitta tyst, snällt och tycka om det. Som hundmänniska är vi våra hundars beskyddare, framförallt när det kommer till hälsningssituationer. Vi behöver alltid se till hundens bästa före andra människors önskan att klappa en söt hund, när vi är ute och går eller tar emot besök. Hur mycket än den snälla tanten vill få hälsa på min söta valp är det min valp som bestämmer huruvida hälsning ska ske och på vilket sätt. Vill min valp inte alls hälsa får jag acceptera att göra människor besvikna. Att sätta sin hund, valp, vuxen eller gammal spelar ingen roll, i sociala situationer hunden inte tycker om skapar osäkra hundar med beteenden vi verkligen inte vill se. Om vi däremot värnar om hundens utrymme, ber människor hålla sig på avstånd om hunden inte vill hälsa, då hjälper vi hunden att känna sig trygg tillsammans med oss.
Men hur ska vi tänka i olika situationer, hur kan vi träna hunden där det behövs och vad ska vi i sådana fall träna?
Vänner och Familj
Hur ska vi som lever med hunden göra egentligen när vi varit på jobbet eller skolan och kommer hem till en glad studsande hund? Hälsa på hunden såklart! Hunden är en social varelse och att få ha kontakt med sina människor är bland det viktigaste behovet i världen. Därför ska vi alltid bekräfta hunden när vi varit borta en stund och kommer hem, oavsett hur hunden beter sig. Det vi kan tänka på är hur vi möter upp hunden. Om vi exempelvis hälsar på hunden med stor glädje, stora gester och mycket fart kan vi få en hund som jagar upp sig lite väl mycket än vad som är bra. Om vi däremot hälsar på ett mer lugnt vis får vi en lugnare hund, speciellt om vi hälsar med samma lugn varje gång vi kommer hem. Allt det här gäller också för vänner och familj som hunden känner och tycker om. När ni hälsar på hunden kan ni tänka på att:
- Gå ner på hundens nivå, om du har en liten hund.
- Rör lugnt vid hunden, klappa inte hårt och “ruffsa” inte om den. Stryk med öppen mjuk hand om hunden tycker om den kontakten.
- Låt hunden få “scanna” dig med nosen. Många hundar uppskattar att få nosa på skor och ben och händer och ansikte för att se vart du varit och vad du gjort!
- Tala med låg lugn röst, var glad men utan att tillföra mer glädje till hunden.
- Var still tills hunden stillat sig lite och verkar med nöjd, då kan du börja ta av kläder för att gå in.
- Om hunden fortsätter att hoppa och springa runt dig när du går in i hemmet efter att du varit borta en stund, sätt dig någonstans där hunden kan sitta med och fortsätt att lugnt prata och stryka den, ha en liten stund bara ni tillsammans där hunden får landa efter att du varit borta.
Främmande Människor i Hemmet
Det här är ofta väldigt laddat för många hundar, vare sig de bara blir glad eller tycker det är obehagligt med nya människor. Hemmet är hundens trygga punkt och det kan lätt bli stressigt när främmande människor kommer in där. Här kommer några tips som kan hjälpa er på vägen:
- Ge gäster tydliga instruktioner för hur och om de alls ska hälsa på hunden. Förklara också varför, det kan göra det lättare för gäster att förstå situationen och följa instruktioner.
- Om hunden blir väldigt stressad av människor som kommer in i hallen, se till att möta gästerna utanför hemmet istället. Ta på koppel och gå ut, håll avstånd till gästerna och mata hunden med godis. Var själv så lugn som möjligt. Låt gästerna gå in, och följer efter med hunden.
- Om du har en hund som springer runt gäster hemma och skäller/hoppar/visar andra stress-beteenden kan du ha hunden kopplad en stund inomhus och låt den vara nära dig. Om det behövs, ha lite godis redo för hunden att nosa rätt på, det kan hjälpa att hålla stressen nere.
- Träna förebyggande med att knacka på dörren/ringa på klockan och kasta åt hunden godis i riktning från dörren. Om du upprepar det nog många gånger vid nog många tillfällen kan du få en hund som lär sig att gå till en speciell plats när det knackar på, eller att röra sig ut ur hallen.
- Kom ihåg att ert hem är också hundens hem. Gäster som kommer ska respektera hundens utrymmen och rätt att få vara trygg i sitt hem.
Möta Främlingar på Gatan
Det händer nog de flesta hundmänniskor att en främling kommer fram och ber att få hälsa på hunden. Här kommer några råd kring hur du kan göra i dessa situationer:
- Om du har en hund som inte tycker om främmande människor eller som blir alldeles uppskruvad, säg nej. Om det är nödvändigt, kliv in framför hunden för att visa att du skyddar den. Andra människor har inte rätt till att bara gå fram och röra vid din hund. Du får och ska säga nej om du tror att hunden blir obekväm/rädd av att hälsa på främmande människor.
- Har du en hund som uppskattar att få hälsa på människor ibland men gärna hoppar eller slickar människor i ansiktet, då är det bättre att informera främlingen om hur hunden hälsar istället för att försöka förhindra hunden att hälsa på sitt sätt. Vill en människa så gärna hälsa på en hund får hen acceptera att hunden hoppar eller slickar. Om människan efter att ha blivit informerad inte vill hälsa, ja då kan vi gå vidare åt varsitt håll!
- Låt inte alla människor hälsa hela tiden. Det här gäller framförallt om du har en söt valp eller en liten hund som tilltalar många människor. Även om hunden är trygg och tycker om människor kan det bli stressigt och påträngande med främmande människor som ständigt ska hälsa.
- Informera människor om att klappa hunden på bröstkorgen eller rumpan hellre än att röra hunden i ansiktet/på huvudet. Även trygga hundar ogillar att bli “ruffsad” på huvudet!
Saker att se upp med!
Det finns hundratals råd kring hur du ska träna hunden att hälsa, vad hunden bör och inte bör göra o.s.v. Låt oss titta på vad du ska undvika, och vad du kan göra istället!
- Tvinga/locka aldrig en rädd hund fram till en människa den är rädd för! Det kan skapa ännu större rädslor. Om du vill ge hunden godis runt andra människor för tränings skull är det du som ska ge hunden godis. Godis ska aldrig användas som ett sätt att locka hunden närmare än vad den är bekväm med. Kasta hellre godis bort från personen när hunden tittar mot människan, det skapar bättre och lugnare beteenden kring människor.
- Bestraffa aldrig beteenden hunden visar kring hälsning. Ofta blir hunden bara mer stressad och kan dessutom inte förstå exakt varför en bestraffning dyker upp där, vilket skapar en konflikt mellan att vilja hälsa och inte våga. För en del hundar kan den konflikten mynna ut i att hunden blir reaktiv och börjar göra utfall mot människor för att få dem hålla avstånd, eftersom hälsandet känns alldeles för obehagligt.
- Informera människor som vill hälsa på hunden vad de kan förvänta sig. Hunden är ett djur med flera olika naturliga beteenden kring hälsandet. Om en människa inte kan hantera en hund som hoppar, slickar, trycker sig mot kroppen o.s.v. kan människan undvika att hälsa på hunden!
- Om du har en hund som visar aggressiva beteenden i hälsandet kring människor, låt inte människor hälsa på den hunden och bestraffa aldrig hunden i de situationerna. Det ökar bara aggressiviteten. Aggressiva beteenden finns där för att hunden av någon anledning vill ha utrymme, låt den ha det utrymmet så uppstår inga problem.
- Träna eller inte träna, det är frågan! Om hunden har svårt att hälsa på andra för att den är för intensiv eller blir rädd/arg får vi ställa oss frågan: är det nödvändigt att hunden ska kunna hälsa på andra människor? Ofta är svaret nej. Dessa hundar brukar generellt kunna lära sig att uppskatta några få människor utöver familjen, men det finns ingen anledning till att hunden ska kunna hälsa på vilt främmande människor vi inte har en relation till redan. Om det av någon anledning är nödvändigt att träna hunden, för att öka hundens generella välmående i sin hemmiljö, då ska det ske på hundens villkor, långsamt och lugnt och med positiv förstärkning.
Slutligen
Frågor kring hundar som ska hälsa på människor behandlas ofta utifrån människors behov. En hundglad människa ska väl få hälsa på söta hundar? Och kanske jag som hundens människa uppfattas som taskig eller elak när jag säger nej till de som vill klappa min hund? Det skapas problem när vi förbiser det hunden försöker kommunicera och istället fokuserar på vad vi människor tycker vore roligt/trevligt/lättast. Att hälsa eller inte hälsa och hur vi hälsar bör alltid börja med frågan: vad tycker min hund?