HundägandeRoligt

Det Härliga Hundägandet!

Det finns en del saker med hundägandet du inte riktigt förstår förrän du har hund, saker du inte hittar något om i hundböcker. Såklart gäller det inte allt hundägande och för alla, men kanske du känner igen dig i något?

Bajs

Ett kapitel du nog inte hittar i den vanliga “hundägarhandboken”. Ack, allt bajs som ditt liv kommer innehålla! Alla vet vi att hundbajs är något som varje hundägare bör plocka upp efter sin hund på promenaderna, men jag kan försäkra att hundbajs är så mycket mer än bara något man plockar upp i påse.

För det första lär man sig att bajs får man stå ut med som hundägare. När man fått hem sin lilla valp har man två val; antingen snabbt skaffa sig rutiner för hur valpen fortast möjligt kan tas ut när de sovit, ätit, lekt eller plocka upp bajs inne i hemmet. Oavsett om man hittar sina snabba rutiner eller ej brukar det en eller två gånger kunna ske någon liten olycka i form av en brun present på hallmattan eller bakom soffan.

Man lär sig också väldigt snabbt att uppskatta bajs. När hunden bajsar normalt (bra färg, konsistens och på normala promenader) känns livet ganska bra, eftersom hunden mår bra. Men när bajset börjar se annorlunda ut än det brukar, hunden blir lös eller hård i magen, det får konstig färg eller man hittar något i bajset man inte tycker ska finnas där… ja då blir livet lite mer komplicerat.

De flesta hundägare får lära sig den hårda vägen hur man gör när hunden har ätit gräs eller fått i sig hårstrån som kommer ut där bak och inget riktigt vill släppa taget… I hundböckerna står det inte om hur man gör när den pälsiga hunden får diarré eller vad man gör åt hunden som gärna hittar andras bajs ute i skogen för att äta det eller rulla sig i det…

 

Den tomma plånboken

Jo, visst kan det stå nämnt att en hund kostar pengar. Att köpa en hund är inte billigt, och hundmat, beroende på bad hunden äter och hur stor den är, kan kosta en del varje månad. Sedan var det där med försäkring och om hunden olyckligt skadar sig eller blir sjuk. Men det finns annat som gör hunden ganska dyr i drift och det har nog inte så mycket med hunden att göra som vilken slags hundägare du är…

Försök gå igenom en djuraffär utan att komma ut på andra sidan med ett nytt koppel, en sele, leksaker, täcken, reflexer, nån söt godispåse att hänga i bältet, ett nytt fantastiskt hundgodis som alla hundar bara kommer ääälska! Ska hunden ställas ut? Förbered dig på boendekostnader för stugor och hotellrum om du reser en bit, utställningskoppel, kammar, schampoo, mer kammar, en bur, kanske två för olika väder? Vattenskålar, en för bilen, en för campingen, en som du kan ta med och fästa i buren och sen en sån där man kan bära med sig som är flaska och skål i ett. Gäller olika hundsporter överlag. Resekostnader, matkostnader för dig själv, anmälningsavgifter, prisavgifter…

Dessutom inser du värdet av att ha din hunds ansikte på allt. På fotoförstoringar på väggen i hundens olika utvecklingsstadier och när den gjort söta/coola/roliga saker eller bara står och poserar, hunden på muggar, väskor, T-shirtar, kuddar och på bakrutan i bilen.

Kanske du inte själv vill kamma eller trimma din hund så du ber någon annan, och kanske du har någon som måste ta ut hunden på lunchen under veckan och när du reser utomlands blir det hundpensionat, eller så tar du med dig hunden på resan men först måste du arbeta dig igenom intyg, vaccinationer…

Kort sagt, det blir så dyrt man vill göra sig men att hålla fast i pengar blir plötsligt mycket svårare när man har hund!

Sociala möten blir plötsligt hundra procent mer invecklade

För många hundägare står hunden för något personligt som ligger nära hjärtat. Hunden, kanske man kan säga, blir som en förlängning av en själv. Men hundar har sina egna personligheter och hur vi än tränar och pysslar med dem är de just hundar och kommer nån gång att göra vad hundar gör, oavsett vad vi människor tycker och tänker om saken. Du hittar nog inte kapitlet i en hundägarhandbok som tar upp din plötsliga uppmärksamhet på omgivningen när du tar ut din hund. Hade du inte tidigare brytt dig om vad andra tycker och tänker om dig, kommer du säkerligen göra det när du skaffar hund.

Bered dig på att skämmas när din hund hittat mormors prydnadskudde och strimlat den. När den drar efter grannens katt eller bajsat på skolgården just den dagen du glömde bajspåsen hemma.

Varje möte på promenaderna blir lite av en utmaning där du arbetar för eller ber att din hund ska visa sig från sin bästa sida, specellt om det är en annan hundägare du möter.

Har du en hund som är söt men rädd för folk kommer du få problem, på samma sätt får du problem om du har en stor hund av en ras eller liknande en ras som någon gång bitit en person och hamnat i tidiningarna eller används som skräckinjagande vakthund på film. Bered dig på att se föräldrar byta sida på gatan med sina barn och äldre damer plocka upp sina små hundar i famnen. Det är svårt att övertala andra att din stora hund inte är farlig, på samma sätt som det är svårt att övertyga andra om att din lilla söta hund kan bli rädd och bitas.

Om du har en hund som är hemskt glad och älskar ALLA kommer det kännas hemskt när den skallar ner dina gäster som kommer in i hallen eller springer omkull skolbarnen för att DEN VILL BARA LEKA! Att lyssna på rådet “Bry dig inte om vad andra tänker” kommer du veta är betydligt lättare att säga än att faktiskt göra!

Ditt hem tycks blir mindre

Ditt hem tycks bli betydligt mindre än det var innan din hund flyttade in. Plötsligt har du hundfiltar, bäddar, leksaker och tuggben överallt. I hallen hänger koppel, reflexvästar, hundtäcken, handdukar och andra pryttlar som hör hundlivet till. Du har hunden att kliva över eller att gå runt på golvet, framförallt när du lagar mat, och har du hunden i möblerna finns det ingenstans där utrymmet är helt och hållet Ditt. Hundmatsäcken, kammarna, sjukvårdslådan, de extra täcken och koppel som ni inte använde men som du heller inte slängt för att hunden ska ha det vid något speciellt tillfälle eller om behovet av tre extra koppel någon gång skulle uppstå.

 

Du måste plötsligt kunna gå ut i alla väder så därför behövs ordentliga skor för blött väder, vinder, sommar, skogen, asfalt… Och jackor i mängder, helst med många fickor och fack. På tal om jackor, utrymmet i sina kläder kommer också minska. Bajspåsar, godis, leksaker, klickern… allt hamnar i jackfickorna och gärna i tvättmaskinen också.

Oron

Jo, du kommer inte ifrån det. Hundägarsamvetet och oron som finns där. När hunden gör något den inte gjort tidigare. Är den sjuk? Har den lärt sig det där? Kommer den fortsätta göra det? Kan jag lösa det? Behöver jag hjälp och av vem då i såna fall? Varför kliar hunden sig? Har den ohyra? Allergi? Hunden kräks, är den magsjuk? Har den ätit gräs? Grannens katt? Kommer huset stå kvar när den lämnas ensam hemma? Borde jag lämna hunden ensam? Tycker hunden inte om maten, varför äter den inte? Är den sjuk?

Oro kommer vara en del av vardagen som hundägare, men det kan ju ses som en bra oro. För det första är det svårt att veta vad hunden tänker och känner och då är det lätt att oroa sig när något verkar underligt. För det andra gör det dig till en bra hundägare att du bekymrar dig över din hund och funderar på ett konstruktivt sätt på hur du kan göra det bättre för er båda. Ju närmare hunden står dig desto mer kommer du antagligen oroa dig men det hör till!

Din egen mänsklighet

När man skaffar hund inser man att man bara är människa och att allt som man läst och hört att man ska göra är betydligt lättare att säga än att faktiskt göra.. Var konsekvent. Behåll lugnet. Var en stark ledare. När man gör fel som hundägare med sin hund kan det kanske kännas som ett slag i ansiktet ibland, men var lugn. Vi gör alla fel, det är helt okej. Så länge vi erkänner våra misstag och går vidare, jobbare för att det ska bli bättre sedan innebär några snedsteg inga större katastrofer. Med hund tenderar man att lära känna sig själv på ett sätt man inte gjorde tidigare. Våra hundar är fenomenala på att läsa vårt kroppsspråk och lära sig av oss att vi ofta förmedlar saker till dem utan att vi själva är medvetna om det. Det är ju också svårt att kommunicera när vi inte riktigt talar samma språk eller uppfattar världen rätt. Allt man kan göra som hundägare är att vara lyhörd för sin hund, vara så tydlig man kan, läsa på eller ta hjälp av någon annan när man stöter på sådant man inte kan lösa på egen hand.

 

Kanske kan du hitta andra punkter du lärt dig att hundägarlivet innehåller, som du inte hittar i de vanliga hundböckerna. Att leva med hund är inte en hobby, det är en livsstil. Hunden blir en del av familjen och en kär vän som påverkar oss alla på olika vis. Och visst är väl det fantastiskt?

 

Mys lite extra med din hund och uppskatta allt roligt, knasigt, fint, sött, jobbigt, inspirerande och fantastiskt som din hund ger dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *