Förbättrad relationHundägandeLekTips

Den viktiga Leken

Att leka med sin hund på olika vis är så oerhört viktigt! Här kan du läsa lite om varför och hitta förslag på hur du kan leka med just din hund! 

Lek är bästa och lättaste verktyget att använda sig av för att skapa en bra och roligt relation till sin hund! För hunden är det något naturligt, att skapa band genom lek samtidigt som man visar engagemang och har roligt tillsammans!

Men trots det är det förvånansvärt få ägare jag möter som faktiskt leker med hunden. Om man leker är det oftast när hunden är valp, men så fort den passerat tonåren slutar man. Men faktum är att hundar i alla åldrar mår bra av att få leka och det kan vara värt att lägga ner lite tid och energi ibland på att leka med hunden hellre än att gå en lång promenad eller träna något specifikt. Det behöver trots allt inte ta speciellt mycket tid att leka med hunden för att det ska ge något till er relation.

Olika hundar, olika människor


Alla är vi olika som individer och tycker därför om olika saker. När jag leker med min hund behöver jag ta mig till hundens nivå för leken, men samtidigt behöver jag känna mig trygg och avslappnad i leken för att det ska ge något. Leker vi något som hunden eller jag upplever som jobbigt eller obehagligt blir det inte en ömsesidig respektfull lek helt enkelt.

Det finns många olika former av lek och det gäller att lära sig vad för slags lek din hund uppskattar! Vissa hundar är väldigt fysiska, tycker om att brottas och bitas. Andra hundar föredrar jaktlekar, att få springa efter en boll eller trasa. Kanske hunden själv vill bli jagad eller få jaga sin ägare runt gården. Oavsett vad hunden tycker om gäller det för dig som hundägare att lista ut vad det är och hur du ska kunna använda det i lek tillsammans!

Hur vet jag att min hund uppskattar vår lek? Jo om hunden aktivt deltar och har ett mjukt kroppspråk med viftande svans, då kan du nog anta att hunden uppskattar leken. Om hunden hukar sig, drar sig undan, har svansen mellan benen och hela tiden försöker komma undan, då är leken inte alls rolig för din hund och du behöver fundera lite på om din hund kan uppskatta något annat !

Ömsesidig respekt


Hundars lek och människors lek går under samma spelregler. Det ska vara roligt för båda parterna där man visar ömsesidig respekt för varandra. Om någon går över gränsen avbryter man eller pausar. Det får inte bli en konflikt eller en tävling där något utövar makt på någon annan, allt ska vara lekfullt och oskyldigt. Det handlar om att ge och ta.

Har jag en hund som har svårt för lekens gränser ska jag inte undvika att leka med den. Jag får lära den var gränserna går helt enkelt! Jag bestämmer . Jag bestämmer också på vilken nivå leken ska ligga. Om den ska vara intensiv eller lite lugnare. När hunden trampar över en gräns brukar det mest effektfulla vara att bryta leken tvärt och gå därifrån. Ignorera hunden tills den lugnat ner sig och sen börja leka igen. Varje gång hunden trampar över en gräns avbryter jag.

Ett bra exempel är om jag leker med en hund som biter för hårt. Jag vill inte ha sårskador på mina händer när jag leker och inte heller ska det göra ont. Därför behöver jag redan när hunden är valp lära den när den biter för hårt/blir för intensiv i sitt bitande genom att direkt avbryta leken och gå därifrån. Leker man inte snällt blir det ingen lek alls!

Olika vägar till lek

Det finns många sätt att leka på med sin hund, egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna! Men, om du behöver en start kommer här några förslag på lekar:

  • Kamplek. Ta en mjuk leksak som är ganska lång, en trasa eller knut, som är hållbar. Dra den över marken framför hunden och få igång lite jakt. När hunden rycker tag i trasan börjar ni dra dragkamp! Dra inte för hårt eller för ryckigt, tänk på hundens nacke och tänder. Stirra inte på hunden och gör det inte till en tävling. Det är en myt som säger att hunden kommer ta någon plats som ledare eller liknande om den får vinna sin kamptrasa. Dra lite och släpp sen leksaken så hunden får “vinna” den! Att träna in ett loss-kommando är toppenbra när man leker kamplekar, då kan jag få hunden att släppa ibland om jag vill ta tillbaka den utan att hunden ska få den själv. Och jag slipper onödiga konflikter. Du tränar det bäst genom att hålla i leksaken med en hand (dra inte i den! Bara håll den) och plocka fram en godis eller annan leksak med den andra. Visa hunden det du erbjuder och så fort hunden släpper för att ta sin godis, säg Loss! Och beröm! Tillslut kommer du kunna säga Loss och hunden släpper, men erbjud den alltid något sedan. En annan leksak, en godis eller lite mys med dig!
  • Jaktlek. En del hundar älskar att bli jagade, medan andra hundar älskar att jaga. Det bästa är om man kan göra detta utan en leksak. Börja med en liten lekinvit (huka dig lite, skutta lite åt sidorna och låt mjuk och lekfull!). Sen springer du iväg från hunden. Om den jagar ikapp och verkar tycka om det, då leker ni! Testa försiktigt att jaga hunden lite, så snart den visar att det är obehagligt (drar svansen mellan benen, blir låg, försöker komma undan eller stannar tex) då slutar du genast och spring iväg så den får jaga dig! Om hunden tycker om att bli jagad, ja då kan man bytas av att jaga och jagas! Om du får en hund som börjar nafsa efter dig eller på annat vis beter sig på ett sätt där du blir obekväm, då avbryter du.
  • Vart är leksaken? Leksak kan bytas ut av en godis också! Jag sitter ner på golvet, tar en leksak/godis i handen som hunden vill ha. Jag drar handen lite fram och tillbaka efter golvet tills jag fått ett intresse från hunden, att den ser ut att vilja ha det. Då drar jag leksaken bakom min rygg och gömmer den någonstans under mina ben eller i mina händer och sitter still. Hunden får sniffa rätt på den och när den är hittad blir det jakt igen eller lite kamp!
  • Brottning. En lek där man verkligen behöver tänka till lite innan. Har du en hund som är väldigt burdus och lätt slår över och blir lite för bitig eller bufflig, då behöver du leka väldigt försiktigt med den här leken, eller kanske undvika det helt. Har du en hund som är väldigt försiktig kan det här blir för mycket och obehagligt. Så tänk efter om det är en bra lek för dig och din hund. Sätt dig ner på golvet och bjud in till lek. Om hunden är på, tryck lite på hunden, var hela tiden mjuk och glad i kroppen och med rösten. Hunden får bita på händer och armar så länge du tycker det känns bra, annars avbryter du bara. Brotta aldrig ner hunden så du hamnar över den, eller tvinga den ner på rygg, även de mest trygga hundar kan tycka det är för mycket. Men att gå ner lite på alla fyra och “buffa och knuffas” tycker många hundar är roligt! Låt aldrig leken bli för hetsig bara.
  • Vart är jag? Det här är en bra kontakt- och följsamhetslek som ger många fördelar. Du behöver ha hunden lös eller i långlina om du är ute. Du tar små små godisar i handen. Locka till dig hunden och när den kommer till dig berömmer du och släpper en godis på marken, sen springer du ifrån hunden allt vad du har! När hunden ätit sin godis kommer den mest troligt att jaga efter. Så fort den kommit ikapp, då släpper du snabbt ner en godis på marken och springer åt ett annat håll. Det är en variant av jaktlek som är lite mer riktad mot att få hunden att följa efter dig, och du vänder aldrig på det så att du jagar hunden. Hunden jagar alltid efter dig. Om du gör leken ute i skogen blir det ännu lite lurigare då du kanske hinner gömma dig lite också!
  • Kasta leksaker. En del hundar älskar att få springa och hämta leksaker. Om du dessutom kastar iväg det där det blir lite svårt att hitta, i högt gräs kanske eller ut i skogen, då blir det extra spännande! När hunden kommer tillbaka med den kan du byta leksaken mot en godis, och sen kasta leksaken igen! Har du en hund som lätt blir manisk på det här och inte kan avbryta leken när du säger till, då ska du vara försiktig med att kasta saker. Undvik att kasta pinnar, det kan hunden skada sig på. Kasta hellre någon leksak hunden har.
  • Hitta sorken! Med den här leken behöver du antingen snö, sand eller en filt inomhus. Gräv ner handen och armen i sanden/snön/under filten och krafsa med fingrarna. Har du en hund med lite jaktintresse blir det jättespännande att lyssna efter krafsandet och försöka få fatt i din hand! Är du ute får hunden gräva också vilket många hundar tycker om att få göra.
  • Spring till X! Byt ut X mot valfri vän eller familjemedlem. Ni behöver vara minst två stycken. Ställ er på ett fält eller i skogen med några meters mellanrum (hur stort beror på hundens storlek, ork och så klart vart ni är). Det fungerar att leka inne också så länge man inte har för hala golv eller för liten yta, då kan man vara i olika rum. Alla personer visar att de har godis eller roliga leksaker med sig. En person börjar och håller hunden vid sig i selen. Sen säger man “Spring till (namn)” och den personen ropar då på hunden. Man släpper hunden och låter den springa till den personen, alla andra står tysta. När hunden är framme får den beröm och godis. Sen skickar man hunden till någon annan “Spring till (namn)!” och den personen ropar på hunden. Om familjemedlemmarna eller vännerna är med och gör det här några gånger, då kan man tillslut bara säga namnen så springer hunden till rätt person! Det här är en bra lek att leka för att få hunden att springa lite, och det kan även bli en bra inkallningsövning! Lek inte för länge, hunden ska inte bli trött eller uttråkad.
 

Lek, lek och lek mer! 


Forskning har börjat visa att hundar lär sig bättre om de får leka under och framförallt efter ett träningspass. Dessutom får man bättre relation till sin hund (så länge man inte leker något hunden tycker är obehagligt), och i allmänhet en gladare hund. Att leka innebär att vi tränar kommunicera med varandra. Testa byta ut en del godisbelöningar mot lek istället, framförallt i träning där du vill ha energi hos din hund, såsom inkallning, fotgående osv. Leken kommer med många fördelar så vänta inte med att leka med din hund! Testa dig fram och hitta något som du och din hund uppskattar tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *