Separationsångest och ensamhetsträning
Det finns en hel del myter och missförstånd kring hunden och separationsångest. Både i hur vi ska tolka hundens beteenden och förhålla oss till dem. Här kan du få lite bättre förståelse och tips på hur du kan hjälpa just din hund med separationsångest.
Vad är separationsångest?
Våra hundar är familjedjur. Hundar vill ha en vän med sig i livet och få vara en del av ett socialt sammanhang. Visst kan det variera mellan hundar – en del är alldeles nöjd med en kattkompis på dagarna medan familjen är på jobbet medan andra hundar vill ha en särskild person i sin närhet för att känna sig trygg och avslappnad. Eftersom hunden är ett så utpräglat familjedjur tycker de flesta hundar att det är svårt att lämnas ensam, vare sig det är i huset när du går till jobbet eller att behöva sitta i ett annat rum än där du befinner dig.
En hund som är trygg och tillfreds i den miljön den ska lämnas lär sig att stå ut. Att vila och vänta tills någon kommer hem igen. En hund som redan är stressad, kanske för att den inte är trygg ännu i den miljön den ska lämnas eller av andra anledningar, kan uppleva svår ångest när den måste lämnas ensam.
Separationsångest är helt enkelt ett stressfyllt tillstånd hunden upplever av att lämnas ensam. En rädsla för att bli övergiven, en rädsla för att inte ha någon att vända sig till, en rädsla för att vara själv helt enkelt. En del hundar uppvisar separationsångest först när de lämnas ensamma i hemmet eller i bilen medan andra kan uppvisa det redan när du går in i ett annat rum dit hunden inte kan följa dig.
Hur ser det ut?
Det här är några klassiska beteenden som tyder på separationsångest:
- Skäller, ylar, skriker när den lämnas själv på ett sätt som gör hunden otrygg.
- Förstör saker i hemmet, ex. tuggar på mattan, river sönder soffkuddar, klöser på väggarna.
- Ligger och trycker, vågar inte röra på sig, vågar inte göra något alls.
- Hunden klarar inte av att du går in i ett rum och stänger dörren, följer dig vart du än rör dig i huset och måste hela tiden ha dig i blickfånget.
Ångest föder stress som föder mer ångest
När man ensamhetstränar sin hund får man ofta veta att då hunden gnäller eller skäller ska man inte alls gå till den. Nej, då lär sig hunden att det lönar sig att skälla och gnälla och kommer göra det ännu mer. Det här kunde inte vara mer fel (jag ska inte gå in på varifrån den föreställningen kommer, vill du veta mer kan du läsa Alfa-myten). Hundens gnällande/skällande eller andra liknande beteenden är alltid en signal som säger “nu blev det för jobbigt!”. Eftersom hunden är så pass beroende av ett socialt sammanhang har de flesta hundar det svårt till en början att lämnas. Att vänta ut hundens gnällande leder bara till en mer stressad hund och har man riktigt otur kommer hundens separationsångest bli ännu värre!
Det är den stora utmaningen med att träna hundar med separationsångest. Blir hunden lämnad på ett sådant vis att den blir otrygg kommer den ökade stressen att öka hundens ångest. Om det upprepas ofta eller i situationer då hunden redan är sårbar för mer obehagliga upplevelser finns det risk att ensamhetsträningen blir väldigt svår tillslut.
Separationsångest ska alltid tas på allvar
Föreställ dig att du är en hund. Du är trygg med din familj, det är människor som bryr sig om dig och tar hand om dina behov. Det viktigaste i ditt liv är just familjen och att få en plats där. En dag försvinner alla människor och du förstår inte varför. Du vet inte vad “jobb” eller “skola” är för något och inte heller förstår du “vi ses senare”. Du kan känna av tid så om dina människor är borta en timme eller sex timmar vet du skillnaden. Du har ingen aning om när de kommer tillbaka… eller om de kommer tillbaka alls.
Om hunden haft upplevelse av att faktiskt bli övergiven i sitt liv kan den här separationsångesten bli ännu svårare!
Separationsångest är ett allvarligt känslomässigt tillstånd för hunden som den mår dåligt av. Vi människor behöver förstå att hunden inte har samma kontroll över sitt liv och samma förståelse för vad som händer som vi har. En hund som skäller då den lämnas är inte en hund som försöker bestämma över dig, det är en hund som lider och det behöver tas på allvar.
Att hantera separationsångest
Ofta behövs en samling av olika verktyg och rutiner för att komma åt en hårt rotad separationsångest. Det är inte bara ensamhetsträning som behövs – hunden behöver oftast också hjälp med stresshantering och självförtroende, att känna sig tryggare i sitt hem generellt. Att ha tydliga rutiner kring ensamhetsträning kan också hjälpa, där hunden vet vad som komma skall och att det kommer avslutas på ett bra sätt.
Kring ensamhetsträningen kan du tänka såhär:
- Börja alltid på en nivå där hunden kan vara lugn utan att börja gnälla, skälla, springa runt, bli destruktiv o.s.v. Det kan handla om att hunden får börja på en sida av en grind och du står på andra sidan så du kan prata med och nå hunden. Sedan ökar du sakta avståndet till grinden och börjar din hund gnälla eller på andra sätt visa tecken på ökad stress ska du alltid backa tillbaka. Detta visar hunden att du förstår obehaget och vill finnas där för att få hunden att känna sig mer trygg. Det är värt mer än all träning i världen som vi kan göra med våra hundar.
- Skapa trygghetskänslor kring olika saker/platser i hemmet som kan användas i ensamhetsträningen. Kanske gör du i ordning och tränar hunden att trivas på en sovplats. Kanske du lär hunden att koppla av till en viss slags musik eller pod. Kanske lär du hunden att rutiner som att sätta på sig ytterkläder, ta fram husnycklar o.s.v. är positiva, de innebär att man får något gott och det blir trevligt.
- Undvik att försätta hunden i stressiga situationer innan du ska ensamhetsträna. Om promenaderna är stressiga p.g.a. reaktivitet kan du ta kortare promenader i lugna miljöer innan träningen. Undvik fartfyllda aktiviteter innan och ge hunden istället stillsam berikning (som att få sniffpromenad, nosa rätt på godis inomhus eller ge hunden en slickmatta eller ben). Sitt med hunden och massera den (om den tycker om det) en stund för avslappning. Ta några lugna dagar innan träningen. Om hunden verkar stressad den dagen du ska träna, flytta det om möjligt till en bättre dag.
- Ensamhetsträna lagomt mycket och ofta. Även om du håller det på en nivå där hunden inte uppvisar starka stress-signaler kan hunden bli gradvis mer spänd om träningen är för long, kommer för ofta eller hela tiden ligger på gränsen till vad hunden klarar av.
- Försök undvika de största stress-triggande rutinerna när ni tränar och när hunden ska lämnas ensam. Ofta blir hunden som mest stressad av att bli kvar i lägenheten medan du går men om du tar med hunden ut en minut och sedan släpper in hunden i hemmet igen innan du går kan du ibland komma runt den värsta ångesten. Om hunden tycker det är fruktansvärt att du börjar gräva efter bilnycklarna eller dra på dig jackan kan du försöka göra sådana saker i lite annan ordning och framförallt göra det under situationer där du inte ska lämna hunden. Du försöker bara ge hundens hjärna en annan respons på dessa rutiner.
Behöver du hjälp?
Om du har en hund med svår separationsångest kan du behöva lite hjälp på vägen med en bra handlingsplan som anpassas efter just din hund och er situation! Hos Ulvens kan du boka tid för att få hjälp och verktygen, du kan också maila info@ulvens.se om du vill ha ett gratis-häfte med information om just ensamhetsträning och separationsångest.
Om separationsångesten är så pass stor att träningen kan ta tid är det bäst att hitta ett alternativ där hunden inte behöver vara ensam. Hitta någon som kan tänka sig hjälpa hunden om dagarna med sällskap, som kan rasta och pyssla om hunden medan du är borta!